Ontwikkelingsgericht muziek maken met plezier!

Ontwikkelingsgericht muziek maken met plezier!

Over mij

Félice van der sande

Trainer en auteur Muziekkwartier

Ik ben Félice van der Sande en ben muziekpedagoog, gecertificeerd Muziek op Schootdocent, kinderliedjesschrijver en muzikant.

Félice betekent ‘zij die geluk brengt’. Een prachtige naam met een betekenis die ik graag waar wil maken. Dit geluk wil ik anderen brengen via de muziek. Mijn eigen leven is doordrenkt met muziek. Dat brengt zoveel moois! Niet alleen voor mezelf. Bijna dagelijks mag ik genieten van de reacties van kinderen waarbij muziek ook een onderdeel van hun jonge leven is geworden en waar ze zich ontzettend fijn bij voelen. Daarom zet ik me voor de volle 100% ervoor in om álle kinderen deze kans te geven. Je kan wel zeggen dat het mijn missie is. Daarom ben ik gestart met het Muziekkwartier.

Anderen het plezier van muziek overbrengen zit in mijn dna. Al vanaf mijn 11e geef ik muziekles en sinds mijn 17e op professioneel vlak als muziekdocent en dirigent. Vanaf het moment dat ik met de allerjongste kinderen ben gaan werken heeft het me niet meer losgelaten en ben ik me erin blijven verdiepen. Na mijn conservatoriumopleiding heb ik ‘Muziek op Schoot’ en ‘Master Kunsteducatie’ gestudeerd. Regelmatig spreek ik op nationale en internationale bijeenkomsten, schrijf voor vakbladen over muziek met jonge kinderen en leid ik met mijn collega’s nieuwe Muziek op Schootdocenten op.

Wanneer wetenschappers over elkaar heen buitelen met uitspraken hoeveel muziek betekent voor de ontwikkeling van het brein,  het sociale vermogen,  de concentratie, … dan is de keuze snel gemaakt. Daarbij heb ik het nog niet gehad over hoe léuk kinderen het vinden, hoe graag ze bezig zijn met muziek zoals dat gaat in het Muziekkwartier. Een veel gehoorde reactie is dat baby’s vanzelf naar het muziekkleed toekruipen en alvast starten met klappen voor hun Muziekkwartier.

Met de training en al je informatie en inspiratie voelt het alsof ik ‘goud’ in mijn handen heb. Ik bedoel daarmee dat het leven van de kinderen weer verrijkt kan worden op deze manier met Muziekkwartier!

Bianca Bloem, Gastouderopvang Bloemennest

Daarom heb ik ervoor gekozen een boek te schrijven en deze trainingen te ontwikkelen voor de pedagogisch medewerkers / gastouders zelf. Want zíj zijn degenen die vele uren per week met de kinderen samen zijn en ze kennen als geen ander. En vrees niet: Iedereen kan dit doen; je natuurlijke stem is een prachtige stem waar kinderen van houden. Met de vele praktische tips kan iedereen zingen en muziek leren maken met de allerjongste kinderen.

Als muzikant en liedjesschrijver treed ik jaarlijks voor duizenden zeer jonge kinderen op in theaters en in de kinderopvang met het gezelschap ‘Krulmuziek’ en worden mijn albums ‘Liedjes op Schoot’, ‘Ba-boem!’ en ‘Grote klokken zeggen bim-bam’ veel geluisterd.

Ik ben ervan overtuigd dat kinderen veel beter floreren wanneer ze van jongs af aan omgeven worden door muziek. Hier kan de kinderopvang een grote bijdrage aan leveren!
Helaas missen de meesten de kennis en vaardigheden hoe je dit op een speelse én vakkundige manier  aan kunt pakken. Dat is jammer, want daardoor krijgen de kinderen niet de stimulans die zo goed voor hen is en waar ze zoveel plezier aan beleven.
Daarom zorgt het Muziekkwartier met trainingen, creatief materiaal en vele inspiratievoorbeelden ervoor om op een eenvoudige maar professionele manier muziek in te zetten op de groep, zodat kinderen niet alleen actiever betrokken raken maar het ook sterk bijdraagt aan hun ontwikkeling.